Soda mı Maden Suyu mu?

Mineralli maden suyu ve soda halk arasında sık sık karıştırılsa aslında ikisi birbirinden farklı içecek türleridir.

Maden suyu, yer altındaki kaynağından elde edilmiş; çözünmüş katı madde içeriği en az 250 mg/l olan sulara verilen genel bir isimdir. İçerisinde çözünmüş mineral tuzları, elementler ve çeşitli gazlar bulunur. Mineralli suyu diğer sulardan ayıran en önemli özelliği ise kaynağından elde edilirken belli oranda ve miktarda mineral ve iz elementleri içeriyor oluşudur. 500 mg/l’den daha az mineral içeren maden sularına düşük mineralli su adı verilirken, 1.500 mg/l’den daha fazla mineral içeren sular yüksek mineralli su olarak adlandırılır.

Farklı markalara ait maden suları birbirinden farklı miktarlarda mineral içerse de hepsinde mutlaka bikarbonat, sülfat, klorit, kalsiyum, magnezyum, florit demir ve sodyum elementleri bulunur.

Mineralli su ve soda ise aynı anlamı taşımaz. Soda maden suyuna göre yapay bir içecektir. Soda, işlenmiş şebeke suyuna her bir litrede en az 750 mg düzeyinde sodyum bikarbonat ve her bir litrede 2 ila 4g arasında karbondioksit katılmasıyla elde edilir. Mineralli suyun bir litresinde 1000 mg’lık değişik mineraller bulunurken sodada sadece sodyum ve bikarbonat bulunur.

Bu nedenle maden suyu gerçekten faydalı bir içecektir. Her gün en az bir şişe maden suyu tüketerek daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.